Anasayfa » Prof. Dr. Tarkan Karakan FHNTALK’ta…

Prof. Dr. Tarkan Karakan FHNTALK’ta…

tarafından gtbdnova18

Davetlisiniz

FHN Talk (Gıda, Sağlık ve Beslenme Söyleşileri) serimiz 3 Haziran Perşembe günü İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Tarkan Karakan ile devam etti.

“COVID-19, Beslenme ve Probiyotikler” konulu canlı yayınımızda Prof . Dr. Tarkan Karakan ‘dan tavsiyeler almıştık.

İşte bu tavsiyelerden sizin için derlediklerimiz:

2021’de gelinen son noktada, beslenmenin genel bir tavsiyesinin olmadığını görüyoruz. Herkese uyan bir elbise yok; herkesin bir terzisi olmalı ve kendine uyan bir takım elbise diktirmeli. Tek bir çeşit elbise almamalıyız. Diyet kişiye özel olmalı.

?Gıda takviyelerini gerçekten ihtiyacınız varsa, kullandığınızda faydasını görüyorsunuz; ancak gerçekten ihtiyacınız olduğuna iyi karar verilmesi gerekiyor. Bu kararı kulaktan dolma bilgilere dayanarak değil sağlık çalışanlarının tavsiyelerini dikkate alarak vermek sizi daha doğru bir yola taşır.

?Genellikle sevdiğiniz ve canınızın istediği yiyeceklerden yemeye çalışın, vücudunuzun sesini dinleyin.

?Belli bir süre aç kalmanın faydası çok fazla. Asıl zararlı olan, diyeti belli günlerde bozmak değil tıka basa yemek.

?Beslenme geleneğimizin bir parçası olan fermente gıdalar mikrobiyatımız için çok faydalıdır. Geleneksel Türk beslenme modeliyle Akdeniz tipi beslenme modelini birleştirmek bize çok iyi gelecektir.

?Sebze ağırlıklı beslenmek her zaman uzun yaşamın sırrı; ancak vejeteryan ya da vegan olmaktansa semi-vejeteryan olmak daha sağlıklı, beyin fonksiyonları için bir miktar hayvansal protein tüketmek de gerekli.

?Mikrobiyatınızın sağlıklı olması için probiyotik içmekten çok beslenmeye, uykuya ve stresten uzak durmaya, ruhsal sağlığınıza dikkat edin.

?Düzenli egzersiz yapamasak da gün içinde hareketli olmayı alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor.

?Gençlikte yapılan spor, kişiyi ileri yaşlarda rahat ettirir. İlerleyen yaşla birlikte eriyen kasların korunmasını destekler.

?Mutlaka aşı olalım. Aşının tutması, antikor cevabının iyi olması beslenmenize ve mikrobiyatınıza bağlıdır. Aşı yaptıracağınız zaman mümkünse antibiyotik kullanmayın, iyi beslenin, uykunuzu iyi alın.

?Bu değerli bilgilerden çok daha fazlasını @prof.dr.tarkankarakan ile “COVID-19, Beslenme ve Probiyotikler” konulu canlı yayınımızda bulabilirsiniz?

?Yayının tamamı Instagram profilimizin IGTV bölümünde

Related Articles