Anasayfa » Gıda Takviyesi Kullanımı ve Beslenme Alışkanlıkları Ölçümü Anketi – Aralık 2020

Gıda Takviyesi Kullanımı ve Beslenme Alışkanlıkları Ölçümü Anketi – Aralık 2020

tarafından gtbdnova18

Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) olarak, 2020 yılının Aralık ayında Nielsen işbirliğiyle, “Gıda Takviyesi Kullanımı ve Beslenme Alışkanlıkları Ölçümü” araştırmasının üçüncüsünü yaptık.

Türkiye’deki gıda takviyesi kullanımı ile beslenme alışkanlıklarını tespit etmek ve COVID-19 döneminde gıda takviyesi kullanımı ile beslenme alışkanlıklarındaki değişimini ölçmek amacıyla,14-21 Aralık 2020 tarihleri arasında yapılan ankete İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon ve Edirne illerinden,18 yaş ve üzeri 608 kadın ve erkek katıldı.

Beslenme Alışkanlıkları

Araştırma kapsamında yapılan ankette, beslenme alışkanlıklarına dair sorulara aldığımız cevaplara göre, katılımcıların:
%62’si sağlıklı beslendiğini düşünüyor.
%46’sı günde üç ana öğün, %52’si de iki ana öğün besleniyor.
“Üç ana öğün beslenme”, oranı +55 yaş katılımcılarda %56 ile diğer yaş gruplarına kıyasla oldukça yüksek.
Yaş ortalaması yükseldikçe, katılımcıların sağlıklı beslendiğini düşünme oranı da aynı paralellikte artıyor.
Akşam yemeği ve kahvaltı, öğle yemeğine kıyasla daha düzenli bir şekilde yapılıyor.
En düzenli yapılan öğün ise akşam yemeği.
Katılımcıların %67’si ara öğün tüketiyor ve bu tüketim kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla.
Ara öğünde genellikle meyve (%74) ve kuruyemiş (%68) tüketiliyor.
Paketli/hazır gıda ve şeker/tuz tüketimini azaltmaya çalışanlar anlamlı derecede artış göstermiş durumda.
Günlük su tüketimine dikkat etme, geçen dönem olduğu gibi yine yüksek bir orana sahip.

Gıda Takviyesi Kullanımı

Gıda takviyesi ve beslenme araştırmasının sonuçlarına göre, “Gıda Takviyesi Kullanımı” konusundaki bulguları şu şekilde özetlemek mümkün:
Son 3 ayda gıda takviyesi kullananların oranı %60.
Son 3 ayda gıda takviyesi kullanan her 10 kişiden 9’u bağışıklık sistemini güçlendirmesi için kullandığını belirtmiş.
Kadınların erkeklere kıyasla gıda takviyesi kullanımı anlamlı oranda daha yüksek.
En yüksek gıda takviyesi kullanım oranına sahip yaş aralığı 25-34.
Son 3 ay içinde gıda takviyesi kullanan her 10 kişiden 9’u vitamin almış.
D vitamini, C vitamini ve multivitaminler son üç ayda en fazla tüketilen gıda takviyeleri.
✓ Vitamin kullanımı erkeklerde,
✓ Sporcu Gıdası takviyeleri 25-34 yaş aralığında daha fazla.
Son 3 ayda gıda takviyesi kullananların %14’ü düzenli olarak yıllardır gıda takviyesi kullandığını belirtmiş.
Gıda Takviyesi kullanımına yeni başlamış (1 yıl ve daha kısa süre) olan her 10 kişiden 6’sı 2021 yılında da gıda takviyesi almaya devam edeceğini belirtmiş.
Gıda Takviyesi kullananların %96’sı kullandıkları gıda takviyesinin fonksiyonel bir faydası olduğunu bildiğini beyan etmiş.
C, B12 Vitamini alanların neredeyse tamamı bu gıda takviyelerinin fonksiyonel faydası olduğunu ifade etmiş.
Bağışıklığını arttırmaya çalışanların oranı bu dönem artış göstermiş ve %85 olmuş.
Her 10 kişiden 4’ü COVID-19’a karşı bağışıklığını artırmak için gıda takviyesi kullanıyor.
Önceki dönemlerde kadınlarda anlamlı oranda yüksek olan gıda takviyesi kullanım oranı, Aralık sonu itibarıyla kadınlar ve erkeklerde eşit durumda.

Etiket Okuma

Araştırma sonuçlarına göre:
10 kişiden 9’u gıda takviyelerinin üzerinde yer alan etiketleri okuyor.
Ancak 4 kişiden 1’i etiketlerin üzerinde yer alan bu bilgilerin yeterli olmadığını düşünmeye devam ediyor.

 

Araştırmamız basında geniş yankı buldu.

Related Articles