İsim benzerliğinden dolayı sık sık karıştırılan 2 kavrama daha yakından bakacağız: PREbiyotik ve PRObiyotik
Prebiyotikler Nedir?
Prebiyotikler, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan, insan vücudunun sindiremediği besin lifleridir. Bağırsaklardaki yararlı canlı organizmalar (probiyotikler) için besin kaynağıdır.
Ne işe yarar?
Bağırsak florasında yaşayan yararlı organizmaların çalışmasını sağlar.
Bağırsak hareketlerini düzenleyerek, bağırsağın sağlıklı ve düzgün çalışmasına destek olur.
Kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin emilimini ve vücutta kullanım etkinliği arttırır.
Normal kan şekerini düzenler.
Bağışıklık sistemini, sindirim sağlığını, kemik yoğunluğunu ve beyin sağlığını destekler.
Hangi gıdalarda bulunur?
Bazı meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar da dâhil olmak üzere birçok lifli gıdada bulunur.
Soğan, sarımsak, keten tohumu, karahindiba, kuşkonmaz, pırasa, elma, muz, yulaf, arpa.
Probiyotikler Nedir?
Sindirim sistemimize ve sağlığımıza faydalı, canlı organizmalardır (bakteri ve maya).
Ne işe yarar?
Bu dost bakteriler bağırsaktaki yararlı bakterileri arttırır, zararlı bakterilerin sayısını azaltır.
Bağırsak sisteminde iyi bakterilerin doğal dengesinin korumasına ve yenilemesine yardımcı olur.
Sindirim sistemi sağlığını iyileştirir.
İshallerin önlenmesinde yararlı olabilir.
Mide rahatsızlığı, şişkinlik, gaz gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hangi gıdalarda bulunur?
Yoğurt, kefir, ayran, lahana, salatalık turşusu, peynir, Gouda gibi fermente peynirler, fermente süt ve birçok fermente gıda.
Prebiyotik ve probiyotikler için yapılan “bir elmanın iki yarısı” benzetmesi de aslında çok isabetli. Çünkü birbirini tamamlayıcı özellikteler: Probiyotiklerden daha fazla faydalanabilmek için daha fazla prebiyotik tüketmek gerekiyor. Yani prebiyotikten yoksun kaldığımızda vücudumuzdaki faydalı bakteriler azalabiliyor.
Kısacası, probiyotik olmadan prebiyotik olmaz, prebiyotik olmadan da probiyotik görevini yerine getiremez. Ancak her ikisinin düzenli alınması halinde sağlığımıza ideal desteği verebilirler.
Kaynak: www.ncbi.nlm.nih.gov