Anasayfa » BREZİLYA KAKAOSU (GUARANA)

BREZİLYA KAKAOSU (GUARANA)

tarafından gtbdnova18

Yüzyıllardır Orta Amazon bölgesinde yaşayan kabileler tarafından yetiştirilmekte olan Brezilya kakaosu (Paullinia cupana) çekirdeği, günümüzde yiyecek-içecek endüstrisinde kullanılmak üzere ticari ölçekte yetiştirilmektedir. Brezilya kakaosu çekirdekleri kurutulup kavrulduktan sonra öğütülerek toz haline getirilir. Elde edilen bu toz, geleneksel çay veya macun hazırlamak, gıda takviyesi içeriği olarak veya yiyeceklere lezzet katmak için kullanılabilir (Barreto, 2005; Gruenwald, 2004). Brezilya kakaosunun 18. ve 19. yüzyıllarda ABD ve Avrupa’da tüketildiği bilinmektedir.

Brezilya kakaosu çekirdeklerindeki temel bileşenlerden bazıları nişasta (%30–60), proteinler (%15), kafein (%2,5–5,8), az miktarda teofilin ve teobromin ile tanenlerdir (%12) (Gruenwald, 2004).

Brezilya kakaosu, genellikle, çekirdekleri öğütüldükten sonra doğrudan toz halinde veya su ya da meyve suyu ile seyreltilerek içecek olarak tüketilir (Gruenwald, 2004).  Brezilya kakaosunun içeceklerde sıklıkla kullanılmasının sebebi içeriğinde bulunan doğal kafeindir (Smith ve Atroch, 2010).  Günlük olarak tüketilen Brezilya kakaosu içeceği sayılarına dair yeterli veri bulunmasa da, 1 gram Brezilya kakaosu tozunun ya da macununun yaklaşık 25–58 miligram kafein içerdiği bilinmektedir (Dermarderosian, 2005; Gruenwald, 2004).  Brezilya kakaosunun gün içerisine yayılmış şekilde 400 miligram kafein içerecek miktarda tüketilmesinin kafein tüketme alışkanlığına sahip yetişkin bir bireyi olumsuz etkilemesi beklenmemektedir (Gruenwald, 2004).

Referanslar

Barreto, D. W. D. R., B. (2005). Evaluation of oxidation processes of guarana tannins. 2nd Mercosur Congress on Chemical Engineering, 4th Mercosur Congress on Process Systems Engineering, 1-10.

Dermarderosian, A. B., J.A. . (2005). The review of natural products, 4th edition. St. Louis, Missouri: Wolters Kluwer Health, Inc.

Gruenwald, J. B., T. & Jaenicke, C. . (2004). Pdr for herbal medicines, third ed. Montvale, NJ: Thomson PDR.

Smith, N., & Atroch, A. L. (2010). Guarana’s journey from regional tonic to aphrodisiac and global energy drink. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 7(3), 279-282. doi:10.1093/ecam/nem162

Related Articles