Anasayfa » 8. Gıda Takviyesi Kullanımı ve Beslenme Alışkanlıkları Ölçümü Araştırmamız Tamamlandı

8. Gıda Takviyesi Kullanımı ve Beslenme Alışkanlıkları Ölçümü Araştırmamız Tamamlandı

tarafından gtbdnova18

Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği olarak, 2024 yılı Ağustos ayında XSight iş birliği ile ‘Gıda Takviyesi Kullanımı ve Beslenme Alışkanlıkları Ölçümü’’ araştırmasının 8.sini tamamladık. Kamuoyunun gıda takviyesi kullanımını, beslenme alışkanlıklarını ve bilgi seviyesini tespit etmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışma Türkiye’yi temsilen Adana, Ankara, Bursa, Edirne, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Trabzon olmak üzere 12 ilde 600 katılımcı ile gerçekleştirildi.

Araştırma Sonuçları

Toplumun bilinci artıyor

Takviye edici gıda konusunda bilgi seviyesini tespit etmek amacıyla sorduğumuz‘’Gıda Takviyesi Nedir?’’ sorusuna katılımcıların %49’u ‘’Gıda Takviyeleri Gıdadır’’ şeklinde cevap vermiştir.

Takviye edici gıdalara güven arttı

 

Araştırma sonuçlarına göre takviye edici gıdalara duyulan güven geçtiğimiz dönem (Haziran 2023) %53 oranında iken bu dönem sonuçlarında %6’e yükselmiştir.

Gıda takviyesi kullanımı

Katılımcılara bildikleri gıda takviyesi içerikleri sorulduğunda en çok bilinen içerik multivitaminler (51%) olarak saptanmıştır. D vitamini ve C vitamininin bilinilirlik oranı %48,  B12  olmuştur. Ayrıca katılımcı kadınlar arasında D vitamini, multivitaminler, beta glukan, kolajen ve biotin içeriklerinin bilinilirliği erkeklere göre anlamlı biçimde yüksektir.

Son 3 ay içerisinde gıda takviyesi kullanan katılımcıların en çok kullandığı 3 ürün B12 vitamini, D vitamini ve C vitaminidir.

Katılımcıların en çok tercih edeceği formlar sırasıyla kapsül, tablet ve suda eriyen saşe olmuştur.

Takviye edici kullanım nedenleri arasında en popüler neden bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi olmuştur. Bununla birlikte genel sağlığa faydaları, vitamin/mineral eksikliğini gidermek diğer kullanım nedenleri arasındadır.

Tüketici en çok doktorlara güveniyor

 

Önceki çalışmaların sonuçlarına paralel olarak, takviye edici gıda tercihinde tüketicinin önerisine en çok güvendiği kaynak doktorlar oldu. Doktorları eczacılar, aile/çevre/arkadaş ve diyetisyenler takip ediyor.

Beslenme alışkanlıkları

 

Katılımcılar %46’sı günde 3 ana öğün, %46’sı 2 ana öğün ve %8’i 1 ana öğün tercih ettiğini belirtmiştir. Öğün atlayan katılımcıların en sık öğün atlama sebepleri arasında ihtiyaç duymamaları ve vücut ağırlıklarını korumak istedikleri vardır.

Tüketilen gıdalarda en fazla ‘’katkı maddesi olmaması’’, ‘’organik olması’’ ve ‘’helal gıda olması’’ na dikkat ettiklerini belirtmişlerdir.

Related Articles