Brezilya Kakaosu (Guarana)

Yüzyıllardır Orta Amazon bölgesinde yaşayan kabileler tarafından yetiştirilmekte olan Brezilya kakaosu (Paullinia cupana) çekirdeği, günümüzde yiyecek-içecek endüstrisinde kullanılmak üzere ticari ölçekte yetiştirilmektedir. Brezilya kakaosu çekirdekleri kurutulup kavrulduktan sonra öğütülerek toz haline getirilir. Elde edilen bu toz, geleneksel çay veya macun hazırlamak, gıda takviyesi içeriği olarak veya yiyeceklere lezzet katmak için kullanılabilir (Barreto, 2005; Gruenwald, 2004). Brezilya kakaosunun 18. ve 19. yüzyıllarda ABD ve Avrupa’da tüketildiği bilinmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın…


L-Arjinin

L-Arjinin, doğal yolla oluşan bir amino asittir [Tong & Barbul, 2004]. İnsan vücudu bu amino asidi sentezleyebilse de sentezlenen miktar tek başına vücudun ihtiyacını karşılamayabilir. Bu nedenle besinlerle alınan oran, kandaki L-Arjinin düzeyinin temel belirleyicisidir [Appleton, 2002; Wu & Morris, 1998]. L-Arjinin içeren besinler arasında et, buğday, süt, pirinç, mısır, soya ve sert kabuklu yemişler bulunur [Tong & Barbul, 2004].

Ayrıntılı bilgi için tıklayın…