Anasayfa » 2. Tarım Gıda ve Beslenme Politikaları Zirvesi

2. Tarım Gıda ve Beslenme Politikaları Zirvesi

tarafından gtbdnova18

 

2. Tarım, Gıda ve Beslenme Politikaları Zirvesi 6- 7 Kasım 2018 tarihlerinde Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) ile Gıda İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) işbirliğiyle Ankara’da Swissotel’de gerçekleştirildi.

Yurtiçi ve dışından birçok uzman ve akademisyenin katıldığı Zirve, Kamu ve özel sektör ile akademisyenleri bir araya getiren Zirvede İklim değişikliğinin etkileri ile obezite ve eksik beslenme ana temaları sunumlar ve panel oturumlarıyla ele alındı. Konferans kapsamında,

Tarım Politikası alanında;

  • İklim değişikliğinin su kaynakları ve tarımsal verim üzerine etkisi
  • Alternatif enerji kaynaklarının tarımda kullanımı
  • İklim değişikliğinin Türk tarımı üzerine etkisi
  • Tarımda akıllı teknoloji kullanımı
  • Gıda atıkları ve israf önleme ile kaynakların korunması
  • Üretici maliyetlerini azaltıcı alternatif finansman kaynaklarına çiftçilerin erişimi
  • Tarımda dijitalleşme ile çiftçi maliyetlerinin azaltılması
  • Girdi ve pazarlama kooperatifleri ile çiftçi refahının artırılması

Gıda ve beslenme Politikaları alanında ise;

  • Beslenme ve Sağlık politikalarının oluşturulmasında bütüncül yaklaşım
  • Beslenme davranışlarını şekillendiren parametreler
  • Beslenme davranışları değişebilir mi?
  • Obezite ile mücadele programlarında kamu, iş dünyası ve akademi iş birliği
  • Beslenmede gerçekler ve efsaneler
  • Sağlıklı yaşam, spor ve beslenme
  • Dengeli ve yeterli beslenme sorunu
  • Gıda etiketleri ve sağlık beyanları
  • Tüketicilerin gıda ve beslenme alışkanlıkları
  • Fonksiyonel gıdalar ve sağlıklı yaşam
  • Yaş gruplarına göre beslenme
  • Gıda ve beslenmede inovasyon ve reformülasyon
  • Gıda reklamları ve tüketiciler

konuları ele alınan diğer ana başlıklar oldu.

Program

6 Kasım 2018


Açılış Konuşmaları
Program Sunucusu: Canan Reçber, TRT Ana Haber Spikeri
Samet Serttaş, Gıda İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) Yönetim Kurulu Başkanı
Mustafa Aksu, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı


Keynote Konuşmacı
Prof. Dr. Suat Irmak, Nebraska Üniversitesi
“İklim değişikliğinin su kaynakları ve tarımsal verimlilik üzerindeki olumsuz etkilerini azaltacak tarımsal politikalar geliştirmek”


Panel 1. Tarım Ürünleri Tedarik Zincirinde İklim Değişikliğinin Etkileri ve Geleceği Planlamak
Moderatör: Umut Özdil, Bereket TV
Mutlu Doğru, Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı
Abdülkadir Külahçıoğlu, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı
Kamil Özcan, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı
Ülkü Karakuş, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı


Panel 2. Türkiye’de İklim Değişikliğinin Yıkıcı Etkilerini Azaltacak Tarım Politikaları Geliştirmek
Moderatör: Samet Serttaş, GIFT Yönetim Kurulu Başkanı
Serhan Süzer, Eko Grup, Yönetim Kurulu Başkanı
“Tarımsal enerji ihtiyacını alternatif enerji kaynakları ile nasıl sağlayabiliriz?”
Prof. Dr. Levent Kurnaz, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü
“Türkiye tarımı iklim değişikliğinden etkilendi mi? Gelecekte ne gibi etkiler beklemeliyiz?”
Dr. Mehmet Uğur Yıldırım, DSİ Genel Müdürlüğü, İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı
“İklim değişimi karşısında nasıl bir sulama politikası izlenmelidir?”
Sara Marjani Zadeh, BM FAO Merkezi Asya Ofisi, Su Uzmanı
“İklim değişikliğiyle mücadelede BM FAO’nun rolü”
Yusuf Cemil Satoğlu, TARSİM Genel Müdürü
“Çiftçi bütçesinin korunmasında risk yönetim araçlarının kullanımı”


Panel 3. Maliyet Azaltıcı Önlemler ile Çiftçi Gelir ve Refahında Artış Sağlayacak Politikalar Geliştirmek
Moderatör: Doç. Dr. Taylan Kıymaz, Cumhurbaşkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı Tarım Dairesi Başkanı
Annemarie Kuhns, ABD Tarım Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü
“Gıda fiyatını belirleyen bileşenler nelerdir? Gıda enflasyonu nasıl tahmin edilir?”
Neptün Soyer, Köy-Koop Genel Başkanı
“Kooperatifler, çiftçilere girdi temininde, rekabet avantajı ve ürün pazarlamada fiyat esnekliği sağlayabilir mi?”
Peter Bohlen, Almanya Ankara Büyükelçiliği Gıda ve Tarım Müsteşarı
“Tarım kooperatifleri Almanya modeli”
Coşkun Yıldırım, Tabit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
“Dijitalleşme, çiftçilerin maliyetlerini azaltmada rol oynayabilir mi?”
Erol Eşmen, Dekalb, Teknoloji Geliştirme Lideri
“Tarla tarımında yeni teknolojiler”



7 Kasım 2018


Açılış Konuşmaları
Program Sunucusu: Canan Reçber, TRT Ana Haber Spikeri
Samet Serttaş, Gıda İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) Yön. Kur. Bşk.
Tanju Cepheli, Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) Yön. Kur. Bşk. Yrd.
Harun Seçkin, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı

 


Keynote Konuşmacı
Prof. Dr. John P. Foreyt, Baylor College of Medicine
“Beslenmede davranış değişikliğini nasıl sağlarız?”


Panel 1. Sağlıklı Beslenme ve Aktif Yaşam İçin Politika Stratejileri Geliştirerek Obezite ve Besin Eksikliği ile Mücadele Etmek
Moderatör: Dr. Serdar Savaş, Nutri-Genetik ve Kişiye Özel Tıp Derneği Başkanı
Prof. Dr. Paul Gately, Leeds Metropolitan Üniversitesi
“Egzersiz ve Obezite”
Dr. Roberta Re, Dünya Şeker Araştırmaları Organizasyonu Genel Müdürü
“Bilimin rehberliğinde, beslenmede doğrular ve doğru bilinen yanlışlar”
Prof. Dr. Gülden Pekcan, Hasan Kalyoncu Üniversitesi
“Beslenme sorunlarının önlenmesi: Besin ve beslenme politikaları”


Keynote Konuşmacı
Christopher Shanahan, Frost & Sullivan – Tarım ve Beslenme Global Direktörü
“Mega trendler ve Türk gıda ve içecek üreticileri için öneriler”


Panel 2. Daha İyi Beslenme İçin Gıdalarda İnovasyon
Moderatör: Gülçin Üstün, TRT
Prof. Dr. Muraleedharan Nair, Michigan State Üniversitesi
“Fonksiyonel gıdalar ve yaşam kalitesi”
Dr. Gert Krabichler, FoodPharma Danışmanlık Genel Müdürü
“Günlük kalori miktarını aşmadan, gerekli mikro besin öğelerinin tamamı nasıl alınır?”
Prof. Dr. Muhittin Tayfur, Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı
“Beslenmenin tarihsel yolculuğundan geleceğe bakmak”
Prof. Dr. Manfred Eggersdorfer, Medical Centre Groningen Üniversitesi
“Mikro besin öğeleri ve iyi beslenme”


Panel 3. Tüketiciler ile Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Konusunda İletişim Kurmak için Ürün Etiketinin Ötesine Geçen Bir Strateji Kurgulamak
Moderatör: Gülçin Üstün, TRT
Izabela Tanska, IGI Food Consulting
“AB sağlık ve beslenme beyanları yönetmeliğinin arka planı”
Oğuz Şahin, Ticaret Bakanlığı, Daire Başkanı
“Tüketicilere gıda ve beslenme sektöründe yenilikçi ürünleri tanıtırken nasıl bir dil kullanmalıyız?”
Daiki Ninomiya, Ajinomoto
“Yeni teknolojiler konusunda tüketicilerle nasıl bir iletişim kurulmalı?”
Nurcan Akad, Zarakol Genel Müdürü
“Sağlıklı Beslenme alışkanlıklarının kazandırılması için tüketiciler ile kurulması gereken iletişim dili”
Emel Molla, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Beyanları Uzmanı
“Sağlık beyanları ve etiketleme yönetmeliği tüketiciler için neler getiriyor?”

 

 

Related Articles